Opleiding

Het Orpheus Instituut biedt jonge beloftevolle musici de kans om artistiek onderzoek te verrichten vanuit de eigen muzikale praxis.

Education

foto: Dieter Debruyne

In 1996 startte het Orpheus Instituut met een laureaatopleiding. In 2004 werd de doctoraatsopleiding docARTES voor uitvoerders en componisten uitgetekend en gelanceerd in samenwerking met Vlaamse en Nederlandse partners. Het was meteen de eerste doctoraatsopleiding die geconcipieerd werd vanuit het perspectief van de musicus als onderzoeker. Beide programma’s bestaan uit onderzoek en training, op maat van de individuele noden van de student.

Individuele begeleiding door toonaangevende experten en een professionele onderzoeksomgeving zijn de speerpunten van onze visie op educatie, ter voorbereiding op een professionele carrière als artiest en artiest-onderzoeker.

Daarnaast organiseert het Orpheus Instituut elk jaar een Masterclass Kamermuziek: ensembles werken onder begeleiding van vier gerenommeerde kamermusici een zelfgekozen concertprogramma uit en voeren dit op het einde van de masterclass uit voor publiek in de concertzaal van het Orpheus Instituut. Sinds 2019 heeft het Orpheus Instituut ook een eigen MOOC (gratis online cursus) op het edX platform: 'Artistic Research in Music - an Introduction'.