Over ons

Het Orpheus Instituut, opgericht in 1996 in Gent, creëert een dynamische en internationale onderzoeksomgeving waarin artistiek onderzoek naar de processen van het ‘muziek maken’ centraal staat.

De onderzoekers – zowel uitvoerders als componisten – vertrekken voor het onderzoek vanuit hun eigen muzikale praktijk. Hun bevindingen vertalen ze naar bruikbare kennis, inzichten en toepassingen voor hun eigen muzikale praktijk en die van andere musici wereldwijd.

Het Orpheus Instituut in het kort:

  • een internationaal team van senior, doctoral en visiting musici-onderzoekers
  • produceert en promoot kwaliteitsvol onderzoek en muziek
  • in een stimulerende en discipline-eigen onderzoeks- en onderwijsomgeving en
  • genereert nieuwe kennis in en door de muzikale/artistieke praktijk
  • vertrekkend vanuit het perspectief van de artiest.

Naast een innoverend onderzoekscentrum met een dertigtal musici-onderzoekers biedt het Orpheus Instituut plaats aan twee opleidingstrajecten -een doctoraatsopleiding (docARTES) en een laureaatopleiding-. De combinatie van een onderzoeks- en een opleidingscentrum en hun onderlinge verwevenheid bepalen in grote mate het unieke karakter van het Orpheus Instituut en zorgen voor een inspirerende omgeving waar musici kunnen experimenteren, ideeën uitwisselen en nieuwe kennis genereren.

Het Orpheus Instituut organiseert regelmatig concerten, seminaries, workshops en studiedagen. Hier wordt onderzoek gepresenteerd aan de bredere onderzoeksgemeenschap, maar ook kritisch tegen het licht gehouden, bediscussieerd en uitgediept. Daarnaast heeft het Orpheus Instituut ook een eigen publicatiereeks. Al deze aspecten maken dat het Orpheus Instituut binnen Europa is uitgegroeid tot één van de hoofdrolspelers op het vlak van artistiek onderzoek in muziek. De wisselwerking tussen onderzoek en onderwijs, de faciliteiten voor studenten en onderzoekers en het wereldwijde netwerk zijn troeven die het Orpheus Instituut een geheel eigen identiteit geven. Vandaag wordt het dan ook erkend als een aantrekkingspool voor musici-onderzoekers en internationaal toonaangevend instituut voor innovatie in artistiek onderzoek.