Beethoven ongekunsteld

Nieuwe verhalen over de artiest en zijn klavieren

Beethoven2020 Square

We hebben iets te vieren. Niet alleen de geboorte van Ludwig van Beethoven 250 jaar geleden, maar ook het eerste lustrum van een jonge onderzoeksgroep aan het Orpheus Instituut. Die richt zich onder meer op de pianomuziek van Beethoven en heeft daarin al baanbrekend en spraakmakend werk verricht.

‘Declassifying the Classics’ durft het aan Beethoven als een ‘filosoof van de muziek’ te onttronen en gaat op zoek naar de mens en zijn materialiteit. Dat levert nieuwe mogelijkheden op voor artistiek experiment.

Voortbouwend op een samenwerking tussen musicus-onderzoeker Tom Beghin en instrumentenbouwer Chris Maene beschikt het Orpheus Instituut over een exclusief instrumentarium dat een uniek laboratorium vormt voor de studie van Beethovens klaviermuziek.

We zetten de deuren open en nodigen u uit op een reeks evenementen van 16 december 2019 tot 16 december 2020, of van de ene verjaardag naar de volgende. Verlengd tot 2021!

Declassifying the Classics

Retoriek opnieuw bezocht, 1750–1850

“Haydn de redenaar; Beethoven de filosoof.” Zo werd in de vroege negentiende eeuw de verhouding tussen de vader van de Weense klassiek en de onstuimige zoon ervan geduid. Die typering weerspiegelt een paradigmawissel: van musiceren als een retorische handeling naar muziek als een abstract kunst-‘werk’.

In onze benadering van bekende en onbekende partituren uit 1750–1850 zoeken we expliciet de retoriek opnieuw op, niet louter in de strikte betekenis van redenaarskunst, maar in de brede zin van interactie van mensen in hun sociale en materiële omgeving.

Historische instrumenten zien we als een noodzakelijke voorwaarde voor ons artistiek onderzoek. Daarom hebben we een partnerschap met het Atelier Piano’s Maene. We bouwen onbekende types uit het verleden na, niet alleen om onze kennis te verrijken, maar ook om die instrumenten artistiek opnieuw op de kaart te zetten.

Zo streven we ernaar om échte verhalen te vertellen over mannen, vrouwen én hun ‘dingen’ uit een periode die we al te stijf en eerbiedig ‘klassiek’ hebben genoemd.

> Lees meer over de onderzoeksgroep

Declassifying Multiple Var

Huidige medewerkers

Hoofdonderzoeker:

Postdoctorale onderzoeker:

Doctorale onderzoekers:

Geassocieerde onderzoekers:

  • Robin Blanton (Göteborg, Zweden)
  • Robert Giglio (Boston, VS)
  • Chris Maene (Ruiselede, België)
  • Michael Pecak (Chicago, VS)
  • Tilman Skowroneck (Göteborg, Zweden)
  • Eleanor Smith (Edinburgh, Schotland, VK)
  • Thomas Wulfrank (Brussel, België)
  • Charles Shrader (Philadelphia, VS)
  • Song Hui Chon (Nashville, VS)