Aart Strootman Foto Dries Alkemade

Aart Strootman ontvangt prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs 2019 voor componisten

Nieuws 19 juni 2019

docARTES doctoraatsstudent Aart Strootman (°1987) ontvangt de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs 2019, de belangrijkste tweejaarlijkse Nederlandse prijs voor componisten.

(foto: Dries Alkemade)

Aart Strootman ontvangt de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs voor zijn werk Shambling Emerge – after after party. Strootman ontvangt de prijs op zaterdag 7 september 2019 tijdens de Gaudeamus Muziekweek. Het prijswinnende werk wordt na de prijsuitreiking live uitgevoerd door Kluster5.

De componist brengt, aldus de jury, in dit werk improvisatie, klankonderzoek en het gebruik van een muzikaal ‘objet trouvé’ samen in een fascinerend en verrassend avontuur. De jury prijst de manier waarop Aart Strootman als onderzoeker en uitvinder muziek maakt en muziekwerelden bij elkaar brengt. Bij hem gaapt er geen kloof tussen geïmproviseerde en hedendaagse muziek.

Aart Strootman startte het docARTES programma in 2018 (Universiteit Leiden). De titel van zijn onderzoeksproject is The Amorphous 6-string.

> Meer info over Aart Strootman en zijn doctoraatsproject

Matthijs Vermeulenprijs

De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. Deze prijs, ter waarde van 20.000,- euro wordt tweejaarlijks beschikbaar gesteld door het Fonds Podiumkunsten aan een Nederlands componist, die naar het oordeel van een onafhankelijke jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek

De jury van de Matthijs Vermeulenprijs 2019 bestond uit Elma Drayer (voorzitter), Jacqueline Oskamp, Masa Spaan, Maarten van Boven, Monica Akihary en Graham McKenzie.

> Aankondiging op de website van het Fonds Podiumkunsten