Bibliotheek

De bibliotheekcollectie van het Orpheus Instituut is uitgebouwd rond de discipline ‘artistiek onderzoek’ en is een weerspiegeling van de onderzoeksonderwerpen en -activiteiten van het onderzoekscentrum en de doctoraatsopleiding docARTES.

Onderzoekers, doctoraatsstudenten en gastdocenten geven mee gestalte aan deze bijzondere bibliotheek. De bibliotheek telt momenteel ongeveer 8 000 werken.

De collectie verzamelt werken rond onderwerpen als muziekpraktijk, uitvoeringspraktijk, artistieke getuigenissen, creativiteit, experiment, filosofie en esthetica. De bibliotheek herbergt ook een collectie tijdschriften, cd’s en partituren. Verder krijgen thesissen van afgestudeerde doctorandi en laureaten een prominente plaats in de collectie.

Zoeken in de catalogus online

De volledige catalogus van de bibliotheek is online te raadplegen via de Bidoc Catalogus.

De zoekresultaten verschijnen in een nieuw venster, in een geïntegreerde lijst die standaard op relevantie gerangschikt wordt. Hier kan je de zoekresultaten verder verfijnen.

Start hier je zoekopdracht:

Orpheus bibliotheek

De bibliotheek bevat ook twee bijzondere collecties:

Fonds Johan Huys

Het Fonds Johan Huys is een schenking van Johan Huys, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Orpheus Instituut en oud- directeur van het Koninklijk Conservatorium Gent. Als organist ontwikkelde Johan een bijzondere interesse voor oude muziek en voornamelijk voor literatuur uit de 18de en 19de eeuw. Hij verzamelde een collectie authentieke naslagwerken en basisliteratuur uit deze periode. Een deel daarvan, zo’n 100 exemplaren, kan ingekeken worden in het Orpheus Instituut.

Fonds Gerard Corver

Het Fonds Gerard Corver is een nalatenschap van de gelijknamige filosoof en psycholoog. Gerard Corver (1929-2009) was professor / docent Wijsbegeerte aan de Universiteit van Groningen. Hij hield zich vooral bezig met filosofische antropologie, fenomenologie, esthetica en geschiedenis. Kant, Cassirer en Adorno genoten zijn persoonlijke interesse. Na zijn overlijden liet hij een aanzienlijke collectie (kunst)filosofische en psychologische werken na. Meer dan 750 exemplaren kregen een plaats in de bibliotheek van het Orpheus Instituut.

Openingsuren bibliotheek

ma-do: 10:00-13:00 & 14:00-16:00
vrij: 10:00-13:00
za, zo en feestdagen: gesloten

Werken kunnen ter plaatse geraadpleegd, maar niet ontleend worden.

Contact: Kathleen Snyers