Bibliotheek

De bibliotheekcollectie van het Orpheus Instituut is uitgebouwd rond de discipline ‘artistiek onderzoek’ en is een weerspiegeling van de onderzoeksonderwerpen en -activiteiten van het onderzoekscentrum en de doctoraatsopleiding docARTES. Onderzoekers, doctoraatsstudenten en gastdocenten geven mee gestalte aan deze bijzondere bibliotheek. De catalogus bevat op dit moment ongeveer 20000 boeken, partituren en audio-visuele opnames.

Orpheus bibliotheekcollectie

De collectie verzamelt werken rond onderwerpen als muziekpraktijk, uitvoeringspraktijk, artistieke getuigenissen, creativiteit, experiment, filosofie en esthetica. De bibliotheek herbergt ook een collectie tijdschriften, opnames en partituren. Verder krijgen thesissen van afgestudeerde doctorandi en laureaten een prominente plaats in de collectie.

Ton Koopmancollectie

Begin 2020 verwierf het Orpheus Instituut de prestigieuze bibliotheek van Ton Koopman. De focus van de collectie is de 17de- en 18de-eeuwse muziek, haar culturele context en uitvoeringspraktijk.

In de loop van zijn zestigjarige carrière verzamelde Koopman een imposante collectie boeken en bladmuziek. Onder de duizenden drukken en handschriften bevinden zich talrijke unica, waaronder een tot voor kort onbekende cantate van Händel. Naast deze historische bibliotheek met werken uit de 15de tot en met de 19de eeuw verzamelde Koopman ook nog eens duizenden moderne boeken en tijdschriften over de barokmuziek en -cultuur. Bijzonder is dat veel van zowel de oude als de moderne boeken uitvoerig zijn geannoteerd door de musicus.

De collectie is onderwerp van de onderzoeksgroep Resounding Libraries, geleid door barokspecialist dr. Bruno Forment (hoofdonderzoeker). De onderzoeksluster zet de partituren en boeken in om innovatieve artistieke praktijken aan te moedigen en nieuwe methodes te ontwikkelen binnen de ‘digital humanities’. In dat kader ontsluit het Orpheus Instituut de collectie ook digitaal om haar maximaal beschikbaar te maken voor onderzoekers in België en daarbuiten.

Bezoek de Ton Koopmancollectie

Orpheus Instituut Koetshuis
Korte Meer 20A, 9000 Gent

Contact: dr. Bruno Forment

Bibliotheekmedewerkers: Sigrid T'Hooft & Liesa Deville

Ton Koopmancollectie Koetshuis

foto's: Michael De Lausnay

Fonds Johan Huys

Het Fonds Johan Huys is een schenking van Johan Huys, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Orpheus Instituut en oud- directeur van het Koninklijk Conservatorium Gent. Als organist ontwikkelde Johan een bijzondere interesse voor oude muziek en voornamelijk voor literatuur uit de 18de en 19de eeuw. Hij verzamelde een collectie authentieke naslagwerken en basisliteratuur uit deze periode. Een deel daarvan, zo’n 100 exemplaren, kan ingekeken worden in het Orpheus Instituut.

Fonds Gerard Corver

Het Fonds Gerard Corver is een nalatenschap van de gelijknamige filosoof en psycholoog. Gerard Corver (1929-2009) was professor / docent Wijsbegeerte aan de Universiteit van Groningen. Hij hield zich vooral bezig met filosofische antropologie, fenomenologie, esthetica en geschiedenis. Kant, Cassirer en Adorno genoten zijn persoonlijke interesse. Na zijn overlijden liet hij een aanzienlijke collectie (kunst)filosofische en psychologische werken na. Meer dan 750 exemplaren kregen een plaats in de bibliotheek van het Orpheus Instituut.

Fonds Paul Thwaites

Het ‘Fonds Paul Thwaites’ werd geschonken door de vrienden en familie van Paul Thwaites (1954-2020). Voor zijn gerespecteerde blog Semi-Brevity verzamelde Paul Thwaites duizenden grammofoonplaten over de pioniers van de historische uitvoeringspraktijk. Daarnaast liet hij een archief na van concertprogramma’s, interviews en literatuur over het onderwerp.

Andere gespecialiseerde collecties

  • Fonds Gusta Goldschmidt: foto's, persknipsels en manuscripten rond de oude muziekpionier Gusta Goldschmidt (1913-2005)

Bezoek de bibliotheek

Korte Meer 12, 9000 Gent

ma-do: 10:00-13:00 & 14:00-16:00
vrij: 10:00-13:00
za, zo en feestdagen: gesloten

Werken kunnen ter plaatse geraadpleegd, maar niet ontleend worden.

Contact: Kathleen Snyers

Orpheus bibliotheek

Catalogus

U kan onze catalogues raadplegen via CaGeWeB: www.cageweb.be

Voeg "ORPH" toe aan uw zoekterm in de simple search of filter op "ORPH" nadat u een zoekterm ingaf.