Bibliotheek

Ton Koopmancollectie Orpheus bibliotheekcollectie

Ton Koopmancollectie

Begin 2020 verwierf het Orpheus Instituut de prestigieuze bibliotheek van Ton Koopman. De focus van de collectie is de 17de- en 18de-eeuwse muziek, haar culturele context en uitvoeringspraktijk.

In de loop van zijn zestigjarige carrière verzamelde Koopman een imposante collectie boeken en bladmuziek. Onder de duizenden drukken en handschriften bevinden zich talrijke unica, waaronder een tot voor kort onbekende cantate van Händel. Naast deze historische bibliotheek met werken uit de 15de tot en met de 19de eeuw verzamelde Koopman ook nog eens duizenden moderne boeken en tijdschriften over de barokmuziek en -cultuur. Bijzonder is dat veel van zowel de oude als de moderne boeken uitvoerig zijn geannoteerd door de musicus.

De collectie is onderwerp van een nieuwe onderzoeksgroep. De onderzoeksgroep Resounding Libraries, met barokspecialisten dr. Bruno Forment (hoofdonderzoeker) en dr. Huub van der Linden, zal de partituren en boeken inzetten om innovatieve artistieke praktijken op te zetten en nieuwe methodes te ontwikkelen binnen de ‘digital humanities’. In dat kader zal het Orpheus Instituut de collectie ook digitaal ontsluiten om haar maximaal beschikbaar te maken voor onderzoekers in België en daarbuiten. Het team zal in de toekomst nog verder versterkt worden om deze ambities te realiseren.

Bezoek de bibliotheek

Korte Meer 20A, 9000 Gent

Contact: dr. Bruno Forment

Bibliotheekmedewerkers: Sigrid T'Hooft & Liesa Deville

Ton Koopmancollectie Koetshuis

foto's: Michael De Lausnay


Orpheus bibliotheekcollectie

De bibliotheekcollectie van het Orpheus Instituut is uitgebouwd rond de discipline ‘artistiek onderzoek’ en is een weerspiegeling van de onderzoeksonderwerpen en -activiteiten van het onderzoekscentrum en de doctoraatsopleiding docARTES.

Onderzoekers, doctoraatsstudenten en gastdocenten geven mee gestalte aan deze bijzondere bibliotheek. De bibliotheek telt momenteel ongeveer 8 000 werken.

De collectie verzamelt werken rond onderwerpen als muziekpraktijk, uitvoeringspraktijk, artistieke getuigenissen, creativiteit, experiment, filosofie en esthetica. De bibliotheek herbergt ook een collectie tijdschriften, cd’s en partituren. Verder krijgen thesissen van afgestudeerde doctorandi en laureaten een prominente plaats in de collectie.

Orpheus bibliotheek

De bibliotheek bevat ook twee bijzondere collecties:

Fonds Johan Huys

Het Fonds Johan Huys is een schenking van Johan Huys, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Orpheus Instituut en oud- directeur van het Koninklijk Conservatorium Gent. Als organist ontwikkelde Johan een bijzondere interesse voor oude muziek en voornamelijk voor literatuur uit de 18de en 19de eeuw. Hij verzamelde een collectie authentieke naslagwerken en basisliteratuur uit deze periode. Een deel daarvan, zo’n 100 exemplaren, kan ingekeken worden in het Orpheus Instituut.

Fonds Gerard Corver

Het Fonds Gerard Corver is een nalatenschap van de gelijknamige filosoof en psycholoog. Gerard Corver (1929-2009) was professor / docent Wijsbegeerte aan de Universiteit van Groningen. Hij hield zich vooral bezig met filosofische antropologie, fenomenologie, esthetica en geschiedenis. Kant, Cassirer en Adorno genoten zijn persoonlijke interesse. Na zijn overlijden liet hij een aanzienlijke collectie (kunst)filosofische en psychologische werken na. Meer dan 750 exemplaren kregen een plaats in de bibliotheek van het Orpheus Instituut.

Openingsuren bibliotheek

Korte Meer 12, 9000 Gent

ma-do: 10:00-13:00 & 14:00-16:00
vrij: 10:00-13:00
za, zo en feestdagen: gesloten

Werken kunnen ter plaatse geraadpleegd, maar niet ontleend worden.

Contact: Kathleen Snyers