2022 Davidsfonds Wonderkamer Barok Campagnebeeld Lores

Barokke wonderkamer

23 september 2022

Een lezingenreeks in samenwerking met Orpheus Instituut en Davidsfonds Regio Gent.

Sinds kort is Vlaanderen een schatkamer rijker: de privébibliotheek van barokmusicus Ton Koopman. Als tastbaar resultaat van ruim zestig jaar verzamelen biedt deze collectie een ongemeen rijk overzicht van de cultuur van de 17de en 18de eeuw. Het Orpheus Instituut, een toonaangevend Europees centrum voor muziekonderzoek, vond er een nieuw onderkomen voor in een verdoken erfgoedparel van de Gentse binnenstad: het Koetshuis van stadspaleis Hotel d’Hane-Steenhuyse. Is het gerenoveerde interieur daarvan al een lust voor het oog, brengen de duizenden historische boeken en partituren jou gegarandeerd in vervoering.

Nu de deuren van het Koetshuis opengaan, krijg je de kans om kennis te maken met de wonderbaarlijke en veelzijdige barok. Vijf specialisten uit evenveel onderzoeksinstellingen en disciplines openbaren de nieuwste inzichten in de muziek, beeldende kunst en literatuur van de 17de eeuw. Als apotheose geeft meester-verzamelaar Ton Koopman een lecture-performance aan het klavecimbel.

Schrijf je snel in, want de plaatsen voor deze cursus zijn beperkt. Registreren kan ENKEL via deze website: https://www.davidsfonds.be/aca...

OPGELET: Als beschermd historisch gebouw beschikt het Koetshuis niet over een lift, waardoor de lezingen jammer genoeg niet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Programma van cursus 'Barokke wonderkamer' (NL gesproken) Dag 1, donderdag 13 oktober 14:00 - 16:30 Sessie 1 Door Bruno Forment Dag 2, donderdag 20 oktober 14:00 - 16:30 Sessie 2 Door Kornee van der Haven Dag 3, donderdag 27 oktober 14:00 - 16:30 Sessie 3 Door Katlijne Van der Stighelen Dag 4, donderdag 10 november 14:00 - 16:30 Sessie 4 Door Pierre Delsaerdt Dag 5, donderdag 17 november 14:00 - 16:30 Sessie 5 Door Ton Koopman