John Baldessari Beethoven's Ear

Hotel Beethoven

Nieuws 16 juni 2020

Tentoonstelling in BOZAR (Brussel, BE)

Orpheus Instituut partner in tentoonstelling BOZAR "Hotel Beethoven". De reconstructie van Beethovens Gehörmaschine, ontwikkeld door de Declassifying the Classics onderzoeksgroep aan het Orpheus Instituut, werd in de expo opgenomen.

13 OKTOBER ’20 — 17 JANUARI ’21

250 jaar na zijn geboorte is Ludwig van Beethoven meer dan ooit een icoon. Te midden van alle vieringen ter gelegenheid van zijn ‘verjaardag’ opent BOZAR de deuren van HOTEL BEETHOVEN. Deze tentoonstelling over de componist, zijn muziek en ideeën belicht hoe Beethoven ook vandaag nog relevant voor ons blijft. Als uitzonderlijke muzikale vernieuwer vormt hij meteen ook het vertrekpunt voor vragen over de democratische en fysieke kracht van klank. Hoe kunnen we met ons lichaam luisteren als horen niet meer kan? Als kunst de manier waarop we naar de wereld kijken kan veranderen, kan ze dan ook de manier waarop wij luisteren wijzigen? Hoe vertalen beeldend kunstenaars geluiden en muziek naar beelden, bewegingen en lijnen?

Van populaire cultuur tot conceptuele kunst, van 1770 tot 2020, met manuscripten en instrumenten naast werk van kunstenaars als Antoine Bourdelle, Andy Warhol, Katie Paterson en John Baldessari … HOTEL BEETHOVEN neemt je mee op een muzikale reis door de tijd en plaatst je op een kruispunt van verschillende tijdperken en standpunten.

Meer info: www.bozar.be/nl/activities/163186-hotel-beethoven

Bozar
Inside the Hearing Machine

Exhibition organized in collaboration with the Bundeskunsthalle Bonn in the framework of the German Presidency of the Council of the European Union and the commemoration year BTHVN 2020.