Oi Ton Koopman Peter Dejans C Mar K Boone

Orpheus Instituut haalt prestigieuze bibliotheek Ton Koopman naar Vlaanderen

Nieuws 22 januari 2020

Het Orpheus Instituut verwerft de prestigieuze bibliotheek van Ton Koopman. De focus van de collectie is de 17de- en 18de-eeuwse muziek, haar culturele context en uitvoeringspraktijk. De collectie wordt gehuisvest in het Koetshuis op de historische site van stadspaleis d'Hane Steenhuyse, dat gelegen is naast het Orpheus Instituut. De nieuwe onderzoeksgroep 'Resounding Libraries' zal projecten ontwikkelen rond de collectie.

Ton Koopman (°1944) geniet wereldwijd faam als organist, klavecinist, dirigent, muziekpedagoog en onderzoeker. Hij is een van de laatste nog levende pioniers van de oude muziekbeweging. Zijn historisch geïnformeerde vertolkingen van Bach, Buxtehude en tijdgenoten zijn te horen op honderden bejubelde cd’s.

In de loop van zijn zestigjarige carrière verzamelde Koopman een imposante collectie boeken en bladmuziek. Onder de duizenden drukken en handschriften bevinden zich talrijke unica, waaronder een tot voor kort onbekende cantate van Händel. Naast deze historische bibliotheek met werken uit de 15de tot en met de 19de eeuw verzamelde Koopman ook nog eens duizenden moderne boeken en tijdschriften over de barokmuziek en -cultuur. Bijzonder is dat veel van zowel de oude als de moderne boeken uitvoerig zijn geannoteerd door de musicus.

Het gaat over een echte werkbibliotheek met een schat aan praktijkgerichte literatuur en partituren. Deze collectie is een droom voor elke uitvoerder van barokmuziek.
Peter Dejans - Directeur Orpheus Instituut

Dankzij het mecenaat van de Désiré Collen Stichting kan het Orpheus Instituut deze fel begeerde parel naar Gent halen. Peter Dejans, directeur Orpheus Instituut: “Het gaat over een echte werkbibliotheek met een schat aan praktijkgerichte literatuur en partituren. Deze collectie is een droom voor elke uitvoerder van barokmuziek.” Het Orpheus Instituut voert sinds 1996 de internationale rangen aan als toonaangevend en innoverend centrum voor artistiek onderzoek in de muziek. Met name de processen van het musiceren staan centraal binnen de activiteiten van het instituut, dat intussen 35 onderzoekers telt.

Nieuwe onderzoeksgroep

Voor het ontwikkelen van een nieuwe onderzoeksgroep rond de Koopmancollectie kan het Orpheus Instituut rekenen op de financiële steun van het Departement Economie, Wetenschap & Innovatie van de Vlaamse Overheid. De collectie wordt gehuisvest in het Koetshuis, dat gelegen is naast het Orpheus Instituut. Dit achttiende-eeuwse pand op de historische site van stadspaleis d’Hane Steenhuyse wordt door de Stad Gent ter beschikking gesteld en zal Koopmans boeken in optimale omstandigheden bewaren. Tevens wordt voorzien in een polyvalente ruimte voor publiek toegankelijke lezingen, seminaries, workshops en concerten. De verbouwingswerken aan het historische gebouw zijn in het najaar van 2019 gestart en zullen tot de lente van 2020 duren.

De onderzoeksgroep Resounding Libraries, met barokspecialisten dr. Bruno Forment (hoofdonderzoeker) en dr. Huub van der Linden, zal de partituren en boeken inzetten om innovatieve artistieke praktijken op te zetten en nieuwe methodes te ontwikkelen binnen de ‘digital humanities’. In dat kader zal het Orpheus Instituut de collectie ook digitaal ontsluiten om haar maximaal beschikbaar te maken voor onderzoekers in België en daarbuiten. Het team zal in de toekomst nog verder versterkt worden om deze ambities te realiseren.

3 J Detail C Bruno Forment 2

Bruno Forment

Bruno Forment behaalde diploma’s in muziektheorie en kunstwetenschappen (PhD, 2007). In 2007-8 was hij postdoctoraal onderzoeker aan de University of Southern California in Los Angeles. Met de steun van het FWO-Vlaanderen voerde hij van 2008 tot 2015 postdoctoraal onderzoek aan Universiteit Gent. Bruno Forment doceerde aan de Vrije Universiteit Brussel, KU Leuven en de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Gent. Hij werkte tevens als coördinator, onderzoeker en dramaturg bij orkesten, conservatoria en erfgoedcentra. Zijn vier boeken en tientallen essays over opera, uitvoeringspraktijk en scenografie werden bekroond met meerdere onderscheidingen en vormden de basis van muziekproducties en beleidsmaatregelen.

Koetshuis

Korte Meer 20A, 9000 Gent

Het Koetshuis, gelegen naast het Orpheus Instituut, zal niet alleen de collectie van Ton Koopman huisvesten maar ook een polyvalente ruimte voor publiek toegankelijke lezingen, seminaries, workshops en concerten. De verbouwingswerken aan het historische pand zijn in het najaar van 2019 gestart en zullen tot de zomer van 2020 duren.

Koetshuis verbouwingen