Photo By Matthias Knodel Dtrh In Tubingen

docARTES PhD studenten in Miry Concertzaal

Nieuws 26 september 2019

Gent (BE)

docARTES studenten Nadav Katan, Filipa Botelho (met ensemble) and Jasmijn Lootens (met ensemble) betreden het podium van de Miry Concertzaal in het nieuwe culturele seizoen.

Nadav Katan

Nadav Katan

10 oktober 2019, 20.00

Hoewel doctorandus aan het Orpheus instituut Nadav Katan geen zanger of zangeres meetroont, staat in zijn recital eerder de dichter dan de componist centraal. De jonge Israëlische pianist steekt zijn romantische fascinatie voor het woord niet onder stoelen of banken. Arrangementen van fantasierijke aria’s uit het Duitse lied- en operarepertoire als Orpheo & Euridice, Widmung of Gretchen am Spinnrade zetten de krijtlijnen uit. Wordt de zangmelodie in deze werken kundig doch post factum in de hogere regionen van het klavier gearrangeerd, bij Chopin en veellezer Schumann is de versmelting van woord en muziek reeds in de knop aanwezig. In de Kinderszenen van die laatste dragen alle deeltjes zoals wel vaker quasi-programmatische titels. Zijn poëtische ‘Der Dichter Spricht’ vormt dan ook de ideale afsluiter van een lyrische avond.

www.miryconcertzaal.be/nadav-katan-2

> Lees meer over Nadav Katan en zijn onderzoeksproject (docARTES)

Down The Rabbit Hole C Vanja Babic

Down The Rabbit Hole (Filipa Botelho)

3 april 2020, 20.00

Collectief Down the Rabbit Hole presenteert: Screening, een voorstelling waarin visuele en auditieve elementen op geheel eigenwijze manier vervlecht raken. Alexander Schuberts Hello begint als youtube-tutorial voor performers en eindigt als symfonische game. Rama Gottfried’s handgemaakte poppen worden niet door de hand maar door het oog van de camera tot leven gewekt. Over ogen gesproken, wist u trouwens dat de mens maar liefst zeven miljoen kleuren kan onderscheiden. Met rood, groen en blauw houdt Matthias Kranebitter onze trichromatische kijkers helemaal voor de gek, terwijl Frédéric Verrières ons stap voor stap door een cinematografische sequens loodst, waarbij beeld, beweging en geluid opgaan in een complexe assemblage. Kortom, knipperen met de ogen wordt bij deze voorstelling sterk ontraden. Met de oren ook trouwens, maar daar heeft dan weer niemand moeite mee.

www.miryconcertzaal.be/down-the-rabbit-hole

> Lees meer over Filipa Botelho en haar onderzoeksproject (docARTES)

Nemo

Nemø ensemble (Jasmijn Lootens)

22 april 2020, 20.00

MIRY zet in op jong talent en wil net afgestudeerde muzikanten professionele podiumkansen bieden. Naast de reguliere concerten biedt MIRY ook een meerjarige ‘Young Artist In Residence’ aan. Noem het een incubatieperiode die de jonge artiest toelaat zich in alle vrijheid te ontwikkelen. Een plek waar geëxperimenteerd en ontwikkeld kan worden en waarbij het proces belangrijker is dan het eindresultaat. Naast de in Vlaanderen talrijke gevestigde formaties heeft het hedendaagse muzieklandschap ook steeds een levendige en creatieve experimentele underground-scene nodig waar ruimte is om alles opnieuw uit te vinden, spannende muzikale allianties aan te gaan, de verbeelding de vrije loop te laten en verfrissende kruisbestuivingen op te zoeken. Nemø ensemble blaakt ook dit seizoen opnieuw van ambitie.

www.miryconcertzaal.be/nemo-ensemble-young-artist-in-residence

> Lees meer over Jasmijn Lootens en haar onderzoeksproject (docARTES)