Locatie

Het Orpheus Instituut ligt in het historische stadscentrum - de Kuip van Gent - tussen de Kouter en de Korenmarkt.

Orpheus Instituut
Korte Meer 12, 9000 Gent

Orpheus Instituut Koetshuis
Korte Meer 20A, 9000 Gent


Deze info geldt ook voor het Orpheus Instituut Koetshuis, dat in dezelfde straat gelegen is.

Met het vliegtuig

De nationale luchthaven ligt in Brussel (Zaventem). Op de benedenverdieping van de luchthaven bevindt zich het station. Daar kan u een ticket kopen voor Gent-Sint-Pieters (rit directe trein: +/- 1u10min; rit stoptrein: +/- 1u40min). Vanuit het station Gent-Sint-Pieters vertrekken trams, bussen en taxi's naar het stadscentrum.

Een tweede luchthaven is gelegen in Charleroi (Brussels South Charleroi Airport). Vanuit de luchthaven vertrekken regelmatig shuttlebussen naar het station Brussel-Zuid/Midi (rit: +/- 1 uur). In Brussel-Zuid/Midi koopt u een kaartje voor Gent-Sint-Pieters (rit directe trein: +/- 35 min). Vanuit het station Gent-Sint-Pieters vertrekken trams, bussen en taxi's naar het stadscentrum.

Met de trein

Er zijn twee treinstations in Gent: Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort. Vanuit beide stations vertrekken trams, bussen en taxi’s naar het stadscentrum:

  • Vanuit Gent-Sint-Pieters: neem tram 1 richting ‘Stelplaats’, of tram 3, richting 'Moscou', en stap af aan de halte 'Zonnestraat' (Koophandelsplein).

Met de auto

Gent ligt op de kruising van twee grote snelwegen (E17 en E40). GPS coördinaten voor het Orpheus Instituut zijn 51.051665 en 3.722871. Wie rijdt naar Gent passeert digitale borden met informatie over de parkings en de park-and-rides. De parkings in het centrum zijn ingedeeld in zones. De parkings op wandelafstand van het Orpheus Instituut zijn ‘Parking Kouter’ (Zone Veldstraat) of ‘Parking Center Parking/Korte Meer’ (Zone veldstraat). (Meer info: parkeerkaart Gent)

Sinds 2017 werkt de binnenstad van Gent met een circulatieplan. Om te voorkomen dat autobestuurders de binnenstad onnodig doorkruisen, deelt het circulatieplan de stad op in 6 sectoren en autovrije gebieden. Dit wil zeggen dat wie van de ene sector naar de andere wil, moet hiervoor de stadsring gebruiken. Veel straten zijn ook éénrichtingsstraten geworden. (Meer info)

Sinds 1 januari 2020 is de Gentse binnenstad een lage-emissiezone (LEZ). De meest vervuilende voertuigen mogen de zone niet langer inrijden. Vermijd een boete en check altijd uw voertuig voor u naar Gent komt. Wie de lage-emissiezone inrijdt, wordt automatisch gecontroleerd door een slimme camera. Voertuigen met een buitenlandse nummerplaat die aan toelatingsvoorwaarden voldoen moeten zich eenmalig gratis registreren via https://lez.stad.gent/nl/flows/controleertoegang. De registratie is geldig van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2024 in alle Vlaamse steden met een lage-emissiezone. Meer info over de LEZ: www.lez2020.gent

Met de fiets

Fietsen kunnen vlakbij het Orpheus Instituut geparkeerd worden in één van de openbare fietsenstallingen. De dichtsbijzijnde overdekte fietsenstalling (met camerbewaking) bevindt zich onder de stadshal op het Emile Braunplein. Meer info: stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/mobiliteit/met-de-fiets-gent/fietsvoorzieningen/fiets-parkeren-gent

Orpheus Instituut buitenzijde