Locatie

Het Orpheus Instituut ligt in het historische stadscentrum - de Kuip van Gent - tussen de Kouter en de Korenmarkt.

Met het vliegtuig

De nationale luchthaven ligt in Brussel (Zaventem). Op de benedenverdieping van de luchthaven bevindt zich het station. Daar kan u een ticket kopen voor Gent-Sint-Pieters (rit directe trein: +/- 1u10min; rit stoptrein: +/- 1u40min). Vanuit het station Gent-Sint-Pieters vertrekken trams, bussen en taxi's naar het stadscentrum.

Een tweede luchthaven is gelegen in Charleroi (Brussels South Charleroi Airport). Vanuit de luchthaven vertrekken regelmatig shuttlebussen naar het station Brussel-Zuid/Midi (rit: +/- 1 uur). In Brussel-Zuid/Midi koopt u een kaartje voor Gent-Sint-Pieters (rit directe trein: +/- 35 min). Vanuit het station Gent-Sint-Pieters vertrekken trams, bussen en taxi's naar het stadscentrum.

Met de trein

Er zijn twee treinstations in Gent: Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort. Vanuit beide stations vertrekken trams, bussen en taxi’s naar het stadscentrum:

  • Vanuit Gent-Sint-Pieters: neem tram 1 richting ‘Wondelgem/Evergem’ en stap af aan de halte ‘Korte Meer’.
  • Vanuit Gent-Dampoort: neem bus 3, 17, 18, 38 of 39 naar het stadscentrum en stap af aan de halte ‘Korenmarkt'.

Met de auto

Gent ligt op de kruising van twee grote snelwegen (E17 en E40). GPS coördinaten voor het Orpheus Instituut zijn 51.051665 and 3.722871 of volg de p-route pijlen naar ‘Parking Kouter’ (P5) of ‘Parking Center Parking/Korte Meer’ (P6). Deze parkeergarages liggen op wandelafstand van het Orpheus Instituut. (Meer info: parkeerkaart Gent)

Sinds 2017 werkt de binnenstad van Gent met een circulatieplan. Om te voorkomen dat autobestuurders de binnenstad onnodig doorkruisen, deelt het circulatieplan de stad op in 6 sectoren en autovrije gebieden. Dit wil zeggen dat wie van de ene sector naar de andere wil, moet hiervoor de stadsring gebruiken. Veel straten zijn ook éénrichtingsstraten geworden. (Meer info)

Vanaf 1 januari 2020 wordt de Gentse binnenstad een lage-emissiezone (LEZ). De meest vervuilende voertuigen mogen de zone niet langer inrijden. Vermijd een boete en check altijd uw voertuig voor u naar Gent komt. Wie de lage-emissiezone inrijdt, wordt automatisch gecontroleerd door een slimme camera.  U rijdt met een voertuig met buitenlandse nummerplaat dat aan de toelatingsvoorwaarden voldoet? Dan moet u dit voertuig eenmalig gratis registreren. (Dit kan vanaf september 2019 op www.lez2020.gent) Meer info over de LEZ: www.lez2020.gent