Theory Into Practice

Theorie in praktijk


Bestel publicatie Download publicatie

Compositie, uitvoering en luisterervaring

'Theorie in Praktijk' is de tweede publicatie in de reeks 'Geschriften van het Orpheus Instituut'. In deze reeks verschijnen bijdragen die verband houden met de activiteiten van het Orpheus Instituut.

Centraal in dit boek staat de verhouding tussen de reflectie over en de realisatie van een muzikale compositie. Zo stelt Nicholas Cook in Woorden over muziek, of analyse versus uitvoering dat woorden en muziek nooit precies met elkaar op één lijn kunnen worden gebracht. Hij zoekt naar modellen die de ontwikkeling van de 'uitvoeringsanalyse' kunnen bevorderen en traditionele muziektheoretische beschouwingen opnieuw in vraag durven stellen.

Peter Johnsons artikel Uitvoering en luisterervaring: Bachs 'Erbarme dich' toont aan dat een uitvoering deel uitmaakt van de intentionaliteit van de compositie. Hij speurt naar wetenschappelijke methodes die het kunstgehalte van de uitvoering aantonen.

Componist Hans Zender tenslotte stelt in Een wegenkaart voor Orpheus? Dat een componist evidente basisbeginselen (zoals de gelijkzwevende temperatuur) in vraag moet durven stellen en er creatieve oplossingen voor dient te zoeken.

Een Engelstalige editie is eveneens voorhanden.

2021 update: een Open Access versie is nu ook beschikbaar.