OI Koetshuis - historische collectie

Bibliotheek Ton Koopman aangekomen in het Orpheus Instituut Koetshuis

Nieuws 10 juli 2020

Deze week kwam de prestigieuze bibliotheek van Ton Koopman, die eerder dit jaar verworven werd, toe in het Orpheus Instituut Koetshuis. Duizenden boeken werden verhuisd door een gespecialiseerd bedrijf van het huis van Ton Koopman (in de buurt van Amsterdam) naar Gent.

In de loop van zijn zestigjarige carrière verzamelde Koopman een imposante collectie boeken en bladmuziek. Onder de duizenden drukken en handschriften bevinden zich talrijke unica, waaronder een tot voor kort onbekende cantate van Händel. Naast deze historische bibliotheek met werken uit de 15de tot en met de 19de eeuw verzamelde Koopman ook nog eens duizenden moderne boeken en tijdschriften over de barokmuziek en -cultuur. Bijzonder is dat veel van zowel de oude als de moderne boeken uitvoerig zijn geannoteerd door de musicus.

Dankzij het mecenaat van de Désiré Collen Stichting kon het Orpheus Instituut deze fel begeerde parel naar Gent halen. De collectie is gehuisvest in het Koetshuis, dat gelegen is naast het Orpheus Instituut. Dit achttiende-eeuwse pand op de historische site van stadspaleis d’Hane Steenhuyse werd door de Stad Gent ter beschikking gesteld en zal Koopmans boeken in optimale omstandigheden bewaren. Tevens werd voorzien in een polyvalente ruimte voor publiek toegankelijke lezingen, seminaries, workshops en concerten.

De onderzoeksgroep Resounding Libraries, met barokspecialisten dr. Bruno Forment (hoofdonderzoeker) en dr. Huub van der Linden, zal de partituren en boeken inzetten om innovatieve artistieke praktijken op te zetten en nieuwe methodes te ontwikkelen binnen de ‘digital humanities’. In dat kader zal het Orpheus Instituut de collectie ook digitaal ontsluiten om haar maximaal beschikbaar te maken voor onderzoekers in België en daarbuiten.

De collectie kwam eerder deze week toe en werd meteen in de speciaal ontworpen kasten geplaatst. Ton Koopman was ook aanwezig toen de eerste boeken uitgepakt werden.

docARTES partners

Het Nederlandse actualiteitsprogramma Nieuwsuur (NPO 2) kwam onlangs naar het Koetshuis voor een interview met directeur Peter Dejans. Deze week filmden ze ook bij Ton Koopman waar de collectie op dat moment werd ingepakt. Bekijk de reportage hier: nos.nl/nieuwsuur/video/2340106-muziekbibliotheek-ton-koopman-verhuist-naar-gent.html